✡ Hanukah – Sărbătoare a Luminii,
pentru că în fiecare seară, în timpul celebrării, se aprinde câte o lumânare din setul celor nouă, un gest simbolic care amintește o mare minune…
Sarbatorile Hanukah si Purim sunt considerate Sarbatori “mici“ si nu sunt mentionate in Torah, insa amandoua beneficiaza de profunde si sigure conotatii spiritual – nationaliste (nu trebuie sa ne sperie formularea, spiritualitatea Israelului biblic este intr-adevar una nationalist – teocratica).
In Talmud Shabat 25 se pune intrebarea: Mahi Hanuka? (Ce este Hanuka?).
Hanukah (în Ebr. חֲנֻכָּה sau חנוכה ) se sarbatoreste de la 25 Kislev (seara), timp de 8 zile, si mai este numita in ivrit si Hag ha-Orim (Sarbatoarea Luminilor) . Iar Hanukah chiar se vrea a fi o Sarbatoare a Luminii, pentru ca in fiecare seara, in timpul celebrarii, se aprinde cate o lumanare din setul celor noua, un gest simbolic care aminteste o mare minune.
Hanukah (în Ebr. חֲנֻכָּה sau חנוכה ) se sarbatoreste de la 25 Kislev (seara), timp de 8 zile, si mai este numita in ivrit si Hag ha-Orim (Sarbatoarea Luminilor) . Iar Hanukah chiar se vrea a fi o Sarbatoare a Luminii, pentru ca in fiecare seara, in timpul celebrarii, se aprinde cate o lumanare din setul celor noua, un gest simbolic care aminteste o mare minune.
Daca Purimul are o baza scripturala, Cartea Esterei, cu totul altfel stau lucrurile in ceea ce priveste Hanukah, o Sarbatoare postbiblica, si de aceea ignorata de karaiti. Daca Purimul aminteste de salvarea fizica a unui popor in exil“, Hanuhah (lit. inaugurare, sfintire a Templului“) evoca reconsacrarea spirituala din Tara Sfanta, si eliberarea de jugul strain al compromisului. Ea comemoreaza de fapt istoria Macabeilor in lupta lor impotriva ocupatiei si a politicii de elenizare fortata, pe care suveranul seleucit Antioch al IV -lea Epifanul a exercitat-o asupra Tarii Sfinte (167- 164 in Ch). Profanarea Templului si interzicerea exprimarii religiei iudaice, sacrificiile pagane impuse prin constrangere au starnit atunci o rascoala , care a dus nu doar la o restaurare religioasa, ci, mai ales, la o independenta politica care sa le ofere evreilor dreptul exprimarii fara compromis.
De fapt ce se urmarea ? Ca notiunea greaca de oikumene, unificata intr-o unica si mare civilizatie, sa se asocieze cu notiunea iudaica de Dumnezeu universal. Existau si pe vremea aceea in Israel – ca de altfel in orice comunitate religioasa – cativa intelectuali reformisti care se straduiau din rasputeri sa elibereze Scripturile de caracterul lor provincial. Astfel, ei au formulat curajos si raspicat prima opinie critica la adresa Bibliei, care, din nefericire, ii va costa foarte mult pe evreii generatiilor viitoare. Asa cum era de asteptat, cei care s-au opus vehement reformei au fost hasideenii (aripa conservatoare a Iudaismului) care percepusera pericolul iminent al elenizarii, si care incepusera o lupta dura cu iudei reformatori (acestia incercau sa elibereze Iudaismul de acele elemente care interziceau participarea evreilor la cultura greaca – de exemplu , afirmarea nuditatii care ii tinea pe evrei in afara gimnaziului scolastic si a stadionului). Intr-un fel reformistii incercau sa universalizeze religia evreiasca, militand pentru o unire imediata a polisului grec cu Dumnezeul moral al evreilor. Din pacate ceea ce doreau ei marja pe o contradictie fundamentala. Grecii nu erau monoteisti, erau politeisti; ei au preluat de la egipteni sincretismul , adica rationalizarea nenumaratilor zei, care se concretizasera in cultura pana la urma in cativa polizei . Un asemenea zeu – mutant era Apollo – Helios – Hermes , zeul – soare. Grecii au contopit cultul egiptean al lui Isis cu propriile lor ritualuri dionisiace. Asadar, ajungand sub stapanirea greaca, dusmanul real al evreilor a devenit elenismul. Ca urmare, lupta dintre greci si evrei a fost o lupta dura intre doua mari idei : cultura elena a lui Alexandru si religia iudaica a profetilor. La sfarsit au invins cei care au fost mai puternici: profetii. Elenizarea evreilor a inceput in mod discret. Intai le-a fost afectata limba , deprinderile , obiceiurile, apoi ispita a fost infiltrata in conduita lor, in etica si in religia lor. Cuvinte grecesti au inceput “nevinovat“ sa se furiseze in scrierile religioase ale evreilor, chiar si sinagogile imprumutau tot mai mult din aspectul templelor grecesti. Tinerii evrei au cedat in fata placerilor consumabile oferite de greci, iar intelectualii evrei s-au lasat vrajiti de filosofii greci, pe care evreii ortodocsi ii priveau cu mai multa ingrijorare decat pe curtezane.Acestea din urma – spuneau inteleptii – corupeau doar trupul, in vreme ce primii corupeau mintea.



Razboiul cu seleucizii a durat timp de douazeci si cinci de ani. Armatele evreilor au fost binecuvantate nu numai cu vitejie dar si cu succese continue. Au castigat batalie dupa batalie, si treptat seleucizii s-au retras de pe pamantul palestinian. Antiochus Epiphanes a murit fara sa-si implineasca visul de a-i vinde pe evrei in targurile de sclavi din lume. Succesorul sau le-a oferit evreilor libertate religioasa deplina . Unul cate unul , patru dintre cei cinci fii ai lui Matatias au fost omorati in razboiul sangeros . Shimon, singurul care a supravietuit (urmandu-i fratelui sau in functia de mare preot) , a devenit arhiereu si carmuitor , semnand tratatul de pace in anul 143 i. Ch. Dupa un razboi incredibil, imposibilul a fost infaptuit, s-au pus bazele unui nou regat evreiesc independent al lui Yuda ( dupa 440 de ani de asteptare) 

Intr-un amplu studiu dedicat Macabeilor, profesorul Josy Eisenberg (fascinat de eroismul celor sase Macabei, (batranul Matatias si cei cinci fii ai sai) noteaza (fragmentul a fost introdus ulterior inIstoria sa): “Razboiul pe care l-au purtat impotriva armatelor siriene (seleucide) evreii legati de Torah – ei isi dadusera numele de Hasidim (literal = evlaviosi, devotati lui Dumnezeu) – constituie una dintre cele mai inaltatoare fapte din Istoria evreilor. Este o adevarata epopee; Handel va compune un maiestuos oratoriu: Judas Macchabeus , in cinstea acestui triumf.”
Hanukah este mentionată în Cărtile Macabeilor, în Talmud, în scrierile lui Hilel (el a stabilit obiceiul aprinderii în succesiune crescatoare a lumanarilor, în fiecare din cele opt zile de celebrare), dar si în Evanghelia lui Yohanan din Brit Chadasha (Ioan 10 : 22-23). Există scrieri renumite: Meghilat Antiochos, Meghilat Hasmonaim, Meghilat Hanukhah, care au circulat intens în Evul Mediu. Josephus Flavius aminteste deSărbătoarea Luminilor, fără sa scrie cuvântul h a n u k a h. In aceste carti se relateaza eroismul Macabeilor, dragostea lor imensa pentru Templu, pentru Altar. Ei au curatat acest Lacas si au repus candelabrul in drepturi pentru ca lumina sa ramana nestinsa inaintea lui ADONAI – ELOHIM. Si nu le-a fost usor, insa Mana Divina le-a venit in ajutor . Intr-un Templu devastat, dupa un razboi cumplit, era mai greu sa gasesti uleiul pur care sa asigure o lumina curata, fara fum sau miros . In toiul cautarilor, in camarile ascunse ale Templului , au dat peste un ulcior cu ulei sigilat , singurul ulei pur care indeplinea conditiile unei arderi curate. Teoretic un asemenea ulcior dura doar 24 de ore . Insa minunea s-a produs : uleiul din acest vas binecuvantat a ars continuu, fara nicio ezitare , timp de opt zile. Bucuria poporului a fost imensa si s-a hotarat ca an de an , de 25 Kislev, sa se sarbatoreasca, timp de opt zile , Chag Hanukah. Din Cartea Hasmonaim se poate afla de ce evreii trebuie sa celebreze aceasta sarbatoare timp de opt zile : “ S-a sarbatorit , ca lauda a Divinitatii , opt zile, exact ca si Hag Ha Sukot.” De aceea, Sarbatoarea Luminilor se mai numeste si Sukot –ul lunii Kislev. Pe vremuri existau secte religioase care voiau sa minimalizeze importanta minunii victoriei Macabeilor , socotind in mod nedrept ca numai minunea uleiului trebuie sarbatorita. Faptele certifica insa ca distrugerea dusmanilor era obiectivul primordial si, ca atare, in rugaciunile ritualice se mentioneaza numai minunea victoriei hasmoneilor.
Ordinea in care trebuie aprinse lumanarile de Hanukah – una crescatoare sau descrescatoare – difera. In general este acceptata traditia dupa care in prima seara se aprinde o singura lumanare, in a doua doua lumanari, etc de la stanga la dreapta, pana cand, in a opta seara, intreaga hanukie este aprinsa. Lumanarile sunt aprinse cu ajutorul unei lumanari speciale – shamash (o lumanare ajutatoare, care in sfesnic ocupa mijlocul , adica bratul cel mai inalt) . Ceremonia se desfasoara in special acasa, in familie, dar de foarte multe ori si in sinagogi, iar copiii primesc banii de Hanukah (hanuka geld). Obiceiul, care se crede ca isi are inceputurile in sec al XV-lea in Polonia, derivand din etimologia cuvantului ebraic h i n u c h = hanuca, vizeaza in mod clar dedicarea, inaugurarea dar si educatia. Probabil ca ritualul a inceput de la parintii evrei din Polonia care le dadeau copiilor bani de Hanukah, pentru a-i oferi profesorilor acestora, drept prinos de recunostinta pentru indeplinirea functiei de “mijlocitor”. In secolul al XV-lea obicieul ia amploare, studentii saraci de la Ieshiva mergeau pe la casele evreilor sa le ceara cuvenitii bani de Hanukah. Probabil ca odata cu emanciparea evreilor si intrarea lor in contact cu lumea crestina, care obisnuia sa faca schimb de dulciuri, bani si cadouri in ajunul Craciunului, obiceiul de “hanukageld” sufera anumite schimbari preluand aspectul de cadouri si bani de ciocolata, asa cum de altfel este pastrat pana astazi (in mediul askenazin). In Sinagoga, la slujba de dimineata, in fiecare zi, se spune Hallel, si se citeste un pasaj din Torah. Dupa aprinderea lumanarilor, in casele askenazine se obisnuieste sa se cante un cantec foarte popular, compus in sec. al XIII -lea, Maoz Tzur. Acest poem, de provenienta germana, este intitulat dupa un verset din Isaia, Stanca puternica a veacurilor (Isaia 17:10), si cuprinde 6 strofe, fiecare evocand resfintirea Templului si dezrobirea lui Israel. Cantecul este un poem de multumire adus lui ELOHIM pentru a-i fi salvat pe evrei din robia egipteana, din exilul babilonian si de la primejdia exterminarii decretate de Haman. Comunitatile sefarde nu obisnuiesc sa cante acest poem, dar citesc Psalmul 30.
Bucuria acestei sarbatori nu ar fi deplina, bineinteles, daca s-ar pierde din vedere mancarurile pline de ulei – dar gustoase! – care dau savoarea specifica sarbatorii: gogosile umplute cu dulceata si chiftelele de cartofi “latkes” .
Se naste acum inevitabil intrebarea dacaHanukah, Sarbatoarea Luminii si a Purificarii Templului, ar trebui tinuta de credinciosii mesianici, mai ales daca acestia nu sunt evrei?! Dragii mei prieteni, Hanukah nu este o Sarbatoare lasata cu litere de foc, in Torah sau in Tanach, – asa cum este cazulSarbatorilor lui YHWH din Levitic 23 – pentru constiintele noastre slujitoare. Insa, este o Sarbatoare pomenita in Sfanta Scriptura , una pe care Domnul Insusi a respectat-o (pentru ca avem dovezi autentice ca EL nu putea fi decat in Templu atunci cand se practica, anual, curatirea lui). Daca tu, drag prieten si frate, Il iubesti sincer si devotat pe Domnul tau, atunci n-ai vrea sa faci tot ceea ce EL a facut ? Nu te intreb de ce sarbatoresti Craciunul in decembrie, si nici de ce consumi de Paste aluat dospit … Te intreb doar atat : cat Il iubesti? Aminteste-ti de hanukia : YESHUA HA MASHIACH este Shamashul slujitor (fiecare lumanare din sfesnic se aprinde cu ajutorul unei lumanari mai mari, asezate in bratul inaltat) care ne-a adus Lumina in lume. Iar daca tu ai aceasta Lumina primordiala, vesnica si eterna, in sufletul tau, cu siguranta nu vei fi decat acolo unde este Shamashul (Domnul) tau drag. Amen !
Otniela – Daniela Onu

Se naste acum inevitabil intrebarea dacaHanukah, Sarbatoarea Luminii si a Purificarii Templului, ar trebui tinuta de credinciosii mesianici, mai ales daca acestia nu sunt evrei?! Dragii mei prieteni, Hanukah nu este o Sarbatoare lasata cu litere de foc, in Torah sau in Tanach, – asa cum este cazulSarbatorilor lui YHWH din Levitic 23 – pentru constiintele noastre slujitoare. Insa, este o Sarbatoare pomenita in Sfanta Scriptura , una pe care Domnul Insusi a respectat-o (pentru ca avem dovezi autentice ca EL nu putea fi decat in Templu atunci cand se practica, anual, curatirea lui). Daca tu, drag prieten si frate, Il iubesti sincer si devotat pe Domnul tau, atunci n-ai vrea sa faci tot ceea ce EL a facut ? Nu te intreb de ce sarbatoresti Craciunul in decembrie, si nici de ce consumi de Paste aluat dospit … Te intreb doar atat : cat Il iubesti? Aminteste-ti de hanukia : YESHUA HA MASHIACH este Shamashul slujitor (fiecare lumanare din sfesnic se aprinde cu ajutorul unei lumanari mai mari, asezate in bratul inaltat) care ne-a adus Lumina in lume. Iar daca tu ai aceasta Lumina primordiala, vesnica si eterna, in sufletul tau, cu siguranta nu vei fi decat acolo unde este Shamashul (Domnul) tau drag. Amen !
Otniela – Daniela Onu
Leave a Reply/Lasa un raspuns!THANK YOU !MULTUMESC!